Kisah talam & makanan

Salam. 

It have been a busy weekend. Malam tadi berkesempatan pergi padang taman dekat rumah, ada sambutan maulidurasul. Seghonok sebab dah lama sangat rasanya tak merasa makan dalam talam. 

Saja buat entri ni untuk share beberapa point dalam ceramah yang mungkin berguna. Harapnya berguna.

Since penceramah yang dijemput pun berkerja di bahagian halal makanan kat JAKIM, selain ceramah tentang how to love Rasulullah, beliau kona la sikit masuk berkaitan halal haram makan. Banyak jugalah benda yang aku baru tahu pasai benda ni. Kadang-kadang kita sibuk duk teruja dengan packing, rupa makanan tu sendiri tapi khilaf tentang benda-benda yang macam ni....:



  • Tahukah anda hampir semua part dalam بابي sebenarnya berguna? Dari kulit, daging, tulang, malahan pankreas dia jugak berguna untuk macam-macam benda yang kita tak dapat bayangkan.



  • Pankreas بابي. Benda ni wujud, dimana bahagian itu digunakan untuk MSG dalam makanan. Contoh terdekat adalah ajinomoto. Check out logo halal.



  • Berus bulu بابي. Ni mungkin ramai dah tahu, tapi mau tekankan lagi. Ustaz pun beberapa kali gak mention berhati-hati dengan makanan terutamanya macam kek, biskut, roti. Sebab penggunaan berus guna bulu بابي ni sangat meluas. Salah satu untuk sapu kuning telur. Even 'halal team' ustaz ni sendiri dah buat spot check kat banyak kilang and hantar kat Jabatan Kimia, and found out banyak yang positif diperbuat dari benda itu. MasyaAllah. Kita? Membeli belah dan makan dengan suka hati nya :/



  • Mungkin yang dari bidang medik, tahulah kalau strok, kita perlu cairkan darah guna insulin. Dan berhati-hati bila anda nak membeli kapsul yang ada penyalut sekali. Sebab ada antaranya (biasanya dari China) diperbuat guna gelatin dari tulang بابي.



  • Beras. Kenapa dekat peket beras ada tanda halal even though kita tahu beras adalah sumber asli dari sawah padi? Sebab sebelum dipek, beras akan lalui proses bleaching. Bahan 'klorin' untuk membersihkan beras tulah sebenarnya yang 'jahat' sebab dicampurkan dengan part tidak halal dari haiwan itu. 



  • Air dari proses osmosis berbalik (skemanya) atau nama glemer reverse osmosis. Yang mana nak bezakan dia penutup botol warna putih dan air dari tanah (ori) warna biru. Juga perlu kita tengok logo halalnya. Sebab... salah satu bahan untuk menapis diperbuat dari karbon, dan ada karbon yang diperbuat dari tulang بابي. Takutkan dengar? Tapi itu realitinya. Bahan yang sebenarnya 'halal' untuk buat alat tapis tu ialah dari tempurung kelapa.



  • Last but not least, dari ayam yang disembelih. Zaman moden sekarang mungkin dah tak guna sembelih cara kampung, alasannya lambat. Dan di kebanyakan kilang akan guna water bath stunning. Proses ni guna air yang dialirkan elektrik padanya. So, ayam-ayam yang lalu akan pengsan dan ini akan memudahkan proses penyembelihan ayam sebab ayam dah tak meggelupur. Yang jadi masalah bila voltan yang tinggi digunakan. Instead of ayam tu pengsan, dia akan terus mati. Of course tak halal kan sebab ayam dah mati dulu before disembelih.... 


Banyak lagi sebenarnya benda yang mungkin pada kita nampak remeh, tapi bayangkan kalau kita makan tanpa usul periksa. Sia-sia amal ibadah kita sebab makan benda yang tak halal. Jadi sebenarnya point yang nak ditekankan kat sini is pentingnya logo Halal dari JAKIM sendiri. Sebab pihak mereka sangat rigid dan pentingkan aspek-aspek dalaman yang kita sendiri kurang arif. 
Wallahua'lam :) 

Popular Posts